“5 preverjeno najboljših načinov odpravljanja bolečine, ki jo povzroča zobna proteza”

Izguba stalnih zob lahko predstavlja zelo stresno izkušnjo. Pa ne zgolj zaradi estetske narave, ki načenja posameznikovo samozavest, ampak predvsem zaradi dejstva, da je osnovna človeška potreba, kot je prehranjevanje, brez zob močno omejena. Seveda danes obstaja več rešitev za odpravljanje tega problema, med katerimi je verjetno najbolj poznana takoimenovana zobna proteza. Čeprav ta pripomoček precej uspešno pomaga nadomeščati vse funkcije manjkajočih zob, pa zelo veliko ljudem prinaša tudi silne bolečine. A brez skrbi… obstaja več preverjenih načinov, ki uspešno odpravljajo (ali vsaj izrazito omilijo) morebitne ustne tegobe, ki jih zobna proteza povzroča.

5 preverjeno najboljših načinov odpravljanja bolečine, ki jo povzroča zobna proteza

Bolečine povezane s protezami so dokaj pogosta težava, še zlasti v prvih nekaj tednih nošenja nove proteze. Ta “tujek” v ustih lahko draži občutljive dlesni in povzroča manjše poškodbe, kot so krvavitve in ranice na ustni sluznici ter zaradi bolečine rezultira v precej “hudih urah” za posameznika.

Dobra novica je, da ni potrebno v tišini trpeti in čakati na “boljše čase”, ampak lahko z nekaj preprostimi ukrepi sami olajšamo in celo odpravimo neprijetno bolečino. Obstaja namreč…

“5 preverjenih načinov odpravljanja bolečine zaradi zobne proteze”

# 1 Pravilna higiena in čiščenje proteze

Skrb za pravilno čiščenje zobne proteze morda izgleda kot zamudno opravilo, vendar vseeno ni tako hudo, kot se sprva zdi… še posebej, ko upoštevamo vse koristi, ki jih ta dnevna “naloga” prinaša. Poleg tega, da s pravilnim vzdrževanjem proteze podaljšamo njeno “življenjsko dobo”, se hkrati izognemo tudi nastajanju bakterij, ki bi se lahko po nepotrebnem naselila v naša usta in tako povzročila boleče vnetje dlesni in sluznice ter ostale sitnosti, kot so ustni zadah in zakasnelo celjenje.

Zobno protezo moramo z mehko krtačko očistiti po vsakem obroku in iz ustne votline izprati morebitne delce hrane. Pri tem ne uporabljamo navadnih zobnih past, saj lahko le-te zaradi njihovih abrazivnih delcev, občutljivo protezo, poškodujejo. Ta postane hrapava, posledično pa se na njej hitreje začnejo nabirati obloge, ki jih je vse težje odstraniti. Za vsakodnevno čiščenje se lahko uporabi zgolj topla voda in 1 – 2 žlički sode bikarbone ali pa – v lekarnah kupljena – čistilna sredstva.

Pravilna higiena in čiščenje proteze

# 2 Izogibanje trdi hrani

Predvsem v prvih tednih uvajanja nove zobne proteze je priporočljivo izogibanje trdi hrani. Dodatna sila, potrebna za žvečenje večjih kosov trde hrane, namreč lahko povzroči dodatno bolečino na občutljivi dlesni pod zobno protezo.

Uživanje mehke hrane, kot so kaše, juhe in pudingi, pomaga pri tem, da se lažje navadimo na žvečenje z zobno protezo. Sčasoma, ko se mehka tkiva nekoliko utrdijo in navadijo na nošenje proteze, lahko začnemo tudi z uživanjem trše in bolj raznolike hrane.

# 3 “Sproščanje” dlesni

Priporočljivo je, da protezo za vsaj 6 ur na dan odstranimo iz ust. Najlažje je, da jo snamemo ponoči. Tako se lahko ustna sluznica in dlesen nekoliko “spočijeta” od neprestanih “pritiskov”, ki jih proteza povzroča, hkrati pa imajo morebitne odrgnine čas, da se zacelijo.

Zobna proteza shranjena v vodi

Pred spanjem protezo najprej temeljito očistimo z zato primernimi čistilnimi sredstvi in jo potem čez noč hranimo v vodi, saj se sicer krči in lahko spremeni obliko.

V kolikor dlesni otečejo, bolijo ali so ožuljene, je bolje, da se proteze nekaj dni izogibamo, dokler se rane popolnoma ne zacelijo.

# 4 Domača zeliščna lekarna

Zelišča se že dolgo uporabljajo za pomoč pri zdravljenju različnih zobozdravstvenih težav. Tako nam lahko za omilitev bolečine in hitrejše celjenje dlesni (ter preprečevanje ponovnega nastanka vnetijh) na pomoč priskočijo nekateri povsem preprosti domači pipravki:

Aloe vera - predstavlja eno najboljših pripomočkov za premagovanje bolečin - tudi tistih, ki jih povzroča zobna proteza. Njena uporaba je povsem preprosta… gel, ki se skriva v mesnatih listih aloe vere preprosto nanesemo na vnete in poškodovane dlesni in se - za čim boljši učinek delovanja - vsaj eno uro po aplikaciji izogibamo hrani.

Ta vsestranska rastlina namreč deluje protivnetno, protibolečinsko in pomirjujoče ter hkrati hladi in vlaži našo ustno sluznico. Njene sestavine pa uspešno odstranjujejo tudi zobne obloge in preprečujejo krvavenje dlesni.

Kurkuma - vsebuje aktivno spojino kurkumin, ki je znana kot močan antioksidant in naravna protivnetna učinkovina, med drugim, koristna za zmanjšanje otekline dlesni.

Žličko kurkume pomešamo z malo tople vode tako, da dobimo pasto in jo nanesemo na obolele dlesni. Po nežni masaži jo potem speremo z mlačno vodo.

Črni čaj - vsebuje veliko taninske kisline, ki zmanjšuje otekla tkiva in ustavlja oz. strjuje kri ter tako pomaga pri vnetih in krvavečih dlesnih.

Njegovo delovanje lahko “izkoristimo” na dva načina. Otekle dlesni lahko “obložimo” z mokro vrečko črnega čaja ali pa čajno vodo uporabimo kot sredstvo za izpiranje ustne votline.

Nageljnove žbice ali klinčki - so še en odličen pripomoček za zdravljenje bolečih dlesni. Eugenol, ki predstavlja glavno sestavino klinčkov, vsebuje izjemne analgetične lastnosti in deluje protimikrobno ter tako zmanjšuje tveganje za razraščanje bakterij.

Zmlete nageljnove žbice zmešamo z nekaj olivnega olja in mešanico nanesemo na boleče dlesni ter pustimo delovati 5 minut, potem pa dlesni speremo z mlačno vodo.

Morska sol - je ena najbolj preprostih sestavin za celjenje ranic, ki se pojavljajo na dlesni zaradi proteze. Ustno votlino varuje pred bakterijami, zmanjšuje otekanje dlesni in odpravlja ranice na ustni sluznici.

Vse kar moramo narediti je, da večkrat dnevno usta spiramo z raztopino, ki jo naredimo iz pol žličke soli in 125 ml tople vode.

# 5 Uporaba gelov za hitro celjenje

Nekatera zdravila brez recepta, kot so geli za nego dlesni, lahko pomagajo hitro ublažiti bolečino in zaceliti ustno sluznico. Predvsem se priporoča uporaba gelov, ki vsebujejo hialuronsko kislino.

Večina ob tej sestavini najprej pomisli na antiage nego, kar pa le malo ljudi ve, pa je to, da ima hialuronska kislina tudi blagodejen vpliv na našo ustno votlino.

Dokazano je, da ima ta “šampionka prve klase” impresivne zmožnosti obnavljanja tkiva, zmanjševanja oteklin, pospešenega celjenja in protivnetnega delovanja. Dlesnim pomaga ustaviti krvavitve, spodbuja njihovo regeneracijo in ščiti sluznico pred okužbami.

Ravno zato smo v Panakei, skupaj s strokovnjaki s področja ustnega zdravja, zasnovali Oraflogo Original gel za nego ustne votline, ki vsebuje kar 50 % več hialuronske kisline, kot ostali podobni izdelki na trgu. Skupaj z ostalimi desetimi skrbno izbranimi naravnimi sestavinami smo želeli ustvariti rešitev tudi za vse tiste, ki jim doslej noben drug pripomoček ni pomagal v boju z bolečino, ki jim jo povzročajo zobne proteze.

Čeprav Oraflogo Original gel predstavlja učinkovito in hitro rešitev za odpravljanje bolečine in celjenje dlesni ter ustne sluznice, pa je za dolgotrajno blagostanje naše ustne votline ob nošenju proteze, priporočljivo upoštevati tudi ostale 4 nasvete (higiena in čiščenje proteze, izogibanje (pre)trdi hrani, počivanje dlesni ter uporaba domačih zelišč), ki smo jih navedli v tem članku. Le tako se lahko kar najbolje izognemo neprestanim (bolečim) težavam in na naš obraz ponovno povrnemo miren in iskren nasmešek.