Pomanjkanje železa in anemija

Železo je eden izmed pomembnejših mineralov za življenje, saj sodeluje pri prevzemu, prenosu in sproščanju kisika v celicah, nastajanju rdečih krvničk in encimov, prenašanju elektrolitov, obrambi organizma in metabolizmu nekaterih hranil. Rdeče krvničke so najštevilčnejše celice v krvnem obtoku in vsebujejo hemoglobin, na katerega je vezana molekula železa. Večino vsega železa se tako nahaja ravno v obliki hemoglobina, ki prenaša kisik iz pljuč v tkiva po celotnem telesu. Če se zaloge železa v telesu izčrpajo nastane anemija ali slabokrvnost, ki lahko povzroči številne probleme. Anemija je stanje, ko je količina hemoglobina ali rdečih krvnič znižana in pomeni zmanjšano sposobnost krvi za oskrbo celic s kisikom.

Pomanjkanje železa in z njim povezanam anemija sodi med najpogostejše prehransko pomanjkanje na svetu. Do pomanjkanja železa lahko pride zaradi različnih vzrokov. Anemija se lahko pojavi kot samostojna bolezen zaradi nepravilne prehrane oz. prehrane s prenizko vsebnostjo železa, hujšanja, nepopolne absorpcije hranil v prebavnem traktu ali večjih krvavitev. Do pomanjkanja železa pa lahko pride tudi kot posledica drugih kroničnih bolezni in motenega nastajanja rdečih krvničk, okvare kostnega mozga ali ledvic, sistemskega vnetja, itd.

Simptomi pomajkanja železa:

Najpogostejši simptomi so:

  • izguba apetita
  • kronična telesna in mentalna utrujenost ter splošna nemoč
  • glavobol, omotičnost
  • otežena koncentracija
  • hitra razdražljivost
  • slaba odpornost na okužbe
  • občutljivost na nizke temperature
  • izpadanje las in krhki nohti
  • motnje menstrualnega cikla

Naravni viri železa:

Železo je naravno prisotno v različnih živilih: meso in mesni izdelki, jetra, ribja hrana, tuna, ostrige, stročnice, leča, ajdova kaša, polnozrnata žita in žitni izdelki, zelena listnata zelenjava, buče, špinača, regrat, fige, kalčki, jedilna čokolada, posušeno sadje in oreščki.

Največji izkoristek železa je iz rdečega mesa oz. živalskih produktov, ker je ta vezan v obliki hemskega železa, iz sadje in zelenjave pa je absorpcija železa znatno manjša.

Sočasno uživanje vitamina C poveča absorpcijo železa v kri.
Fitati iz žit in semen, polifenoli iz čajev in kalcij iz mlečni izdelki pa ovirajo absorpcijo železa.