Pomanjkanje energije

Pomanjkanje energije in dolgotrajna fizična izčrpanost sta lahko posledici spomladanske utrujenosti, pogosto pa so vzroki skriti drugje. Razlogov za nizko raven energije je namreč ogromno in se med sabo razlikujejo; premalo spanja, veliko stresa, dehidracija, slaba prehrana in pomanjkanja različnih hranil, pomanjkanje fizične aktivnosti, previsok vnos kofeina ipd. Pomembno je, da odkrijemo vzrok in ga poskusimo odpraviti.

Kako zmanjšati svojo utrujenost in si zagotoviti boljše počutje?

Najpomembnejše je, da si zagotovimo zadostno količino spanca in konstantno rutino. Znanstveniki priporočajo, da spimo vsako noč vsaj 8 ur. Če spimo premalo, se to lahko pokaže kot neprestana utrujenost, ki ji ni in ni konca. Četudi med vikendom spimo več, se naša raven energije ne izboljša. Pomembno je, da spimo vsak dan približno enako časa, raje eno uro ali dve več.

Zelo pomembno je, da se v vsakodnevnem življenju poskušamo izgogibati stresnim situacijam. Če pa se z njimi moramo soočiti, jih poskusimo rešiti čim bolj umirjeno in brez panike.

Pomembna je tudi primerna prehrana in zadostna količina popite tekočine. Zauživati poskušajmo čim bolj raznoliko in polnovredno prehrano, izogibajmo se kajenju ter alkoholu in spijmo dovolj vode! Ob pomanjkanju vode v telesu lahko namreč pride do dehidracije, ki povzroča utrujenost in slabo počutje, kar slabša našo koncentracijo. Pomembno je tudi, da v telo ne vnašamo previskofih doz kofeina, saj lahko le-to povzroči utrujenost.

Tudi fizična aktivnost in gibanje sta pomembna dejavnika pri pomanjkanju energije. Poskusimo se gibati vsaj trikrat tedensko, če je možno zunaj na svežem zraku. Odpravimo se na sprehod ali tak v naravo in poskrbimo za zadostno količino telesne aktivnosti in dobro počutje.