Nukletoidi in njihova vloga pri pravilnem delovanju telesa

Nukletoidi kot prehranski dodatki

Kaj so nukleotidi? 

Nukleotidi so gradniki DNK in RNK, ta sta pa kot nekakšna genetska recepta, ki sta ključna za vse življenjske procese v našem telesu. Opisali bomo, kakšno vlogo imajo nukleotidi v telesu, njihov pomen v prehrani in kako lahko prehranski dodatki, ki jih vsebujejo, prispevajo k našem boljšem splošnem počutju.

Nukleotidi: Osnovni gradniki

Bolj znanstveno in splošno, nukleotidi so sestavljeni iz treh komponent: sladkorja (riboze ali deoksiriboze), fosfatne skupine in dušikove baze. V telesu igrajo vlogo pri shranjevanju in prenašanju genetskih informacij. Sestavljajo se v dolge verige DNK in RNK, ki nosi “navodila”, ki so potrebna za sintezo beljakovin, s katerimi lahko živa bitja obstajajo, se razvijajo, rastejo ipd.

Vloga nukleotidov

Nukleotidi so pomembni za številne biološke procese, vključno z:

  • Razmnoževanje celic: So ključni za procese delitve celic, s čimer rastemo in se celimo. 
  • Sinteza beljakovin: Tvorijo ključne beljakovine za delovanje našega telesa. 
  • Energijski Metabolizem: ATP (adenozin trifosfat), nukleotid, je glavni vir energije za večino celičnih funkcij.

A kakšno vlogo imajo v prehrani?

Nukleotide lahko odkrijemo v različnih živilih, predvsem v mesu (govedina, ribe) in stročnicah. S prehrano vnašamo dodatne nukleotide, ki prispevajo k boljšemu delovanju imunskega sistema.

A če teh ne moremo vnesti dovolj s samo hrano, so prehranski dodatki, kot je Neuronal®, odlična izbira, saj vsebuje nukleotide in sisteme vitamina B, ki spodbuja dobro počutje v telesu in ohranjanje perifernega živčevja. 

Takšni prehranski dodatki lahko še posebej pripomorejo v časih, ko smo pod stresom, bolni ali pa imamo povečano in intenzivno telesno aktivnost.

Povzetek

Nukleotidi so bistveni za normalno delovanje telesa in živčevja. Uživanje dodatkov, živil, lahko prispeva k splošnemu počutju in pripomore pri temeljnih bioloških funkcijah.