Nosečnice in železo

Pomanjkanje železa je v razvitem svetu najpogostejše prehransko pomanjkanje?

Pomanjkanje železa je v razvitem svetu najpogostejše prehransko pomanjkanje. Med ogrožene skupine sodijo nosečnice, saj imajo kar enkrat višje potrebe od splošne populacije. Zaradi izgube krvi med porodom je pomanjkanje pogosto tudi v poporodnem obdobju, od 6. meseca dalje pa je pomanjkanje pogosto tudi pri dojenčkih oziroma otrocih. Med najboljše vire železa sodijo živila živalskega izvora, zato je pomanjkanje pogostejše tudi pri ljudeh, ki sledijo vegetarijanskemu ali veganskemu načinu prehranjevanja.

Znaki pomanjkanja železa

Pomanjkanje se najpogosteje odraža v pomanjkanju energije, slabši zmogljivosti, slabšemu delovanju imunskega sistema in slabokrvnosti. Slabokrvnost je stanje, ki je povezano z nižjo koncentracijo hemoglobina ali zmanjšano količino rdečih krvnih celic, do njega pa lahko pride tudi zaradi pomanjkanja vitamina B12 ali vitamina B9 oziroma folata.

Železo je esencialno hranilo, kar pomeni, da ga naše telo ne more proizvesti samo in ga moramo nujno vnesti s prehrano ali prehranskimi dopolnili. Najboljši viri hemskega železa so kosi rdečega mesa ter nekatera morska hrana. Železo se nahaja tudi v nekaterih živilih rastlinskega izvora, ampak v nehemski obliki, ki jo telo precej slabše izkoristi.

Kaj storiti?

Pomanjkanje oziroma slabokrvnost se določi z odvzemom krvi. Odpravljanje pomanjkanja se lahko rešuje z ustrezno prehransko terapijo, uživanjem prehranskih dopolnil z železom ali v primeru zelo hudega pomanjkanja z zdravili, ki vam jih na recept napiše osebni zdravnik ali ginekolog.

Najboljša rešitev za pomanjkanje železa

Zaradi narave svojega dela sem imela do zdaj možnost preizkusiti že precej prehranskih dopolnil z železom in dobila tudi ogromno povratnih informacij svojih strank in sledilk na Instagramu. Opažam, da je najbolj pomembna izbira oblike bisglicinat, ki za razliko od ostalih oblik ne povzroča prebavnih težav, poleg tega pa jo telo tudi izredno dobro izkoristi. Biorazpoložljivost omenjene oblike je namreč 4x boljša v primerjavi z ostalimi. Iz tega razloga je New Iron železo tudi moje prvo priporočilo. Še posebej je New Iron priljubljen pri nosečnicah, ki imajo pogostejše težave s slabostjo in prebavo.

New Iron - popolna rešitev

Poleg 18mg najboljše oblike železa sta dopolnilu dodana tudi folna kislina in vitamin B12. V zgornjih odstavkih tega zapisa omenjam, da do slabokrvnosti lahko pride tudi ob pomanjkanju teh dveh hranil, zato se mi zdi izredno priročno, da z enim dopolnilom odpravimo vse morebitne pomanjkljivosti. 

Izdelku je dodan tudi vitamin C, ki izboljša absorpcijo nehemske oblike železa. Formulacija izdelke je torej izredno pametna, še bolj pomembno pa je, da je učinkovita. O tem najbolj zgovorno pričajo povratne informacije strank, ki jih dobivam in jih lahko preberete v priloženih fotografijah. Brez stranskih učinkov se status preskrbe z železom ob jemanju precej hitro izboljša.

New Iron - brez nepotrebnih dodatkov

Še en razlog zaradi katerega večina ob uživanju nima težav pa je, da izdelek ne vsebuje konzervansov, laktoze in sladkorja. Poleg tega je izdelek veganski in proizveden na živalim prijazen način, zato je tudi primerna izbira za vegane.

Kar me pri izdelku še prepriča je kako pametno je poskrbljeno za ohranjanje kvalitete. Kapsule se namreč nahajajo v posameznih pritisnih ovojih, kar omogoča boljše vzdrževanje kvalitete izdelka, kot če se kapsule nahajale skupaj v eni embalaži.

Izdelek je tudi varen, saj se oblika železa, ki mu je dodana ne nalaga v telesu, ampak telo izkoristi le toliko kot potrebuje. To seveda ni zelena luč za dodajanje brez nadzora ali v previsokih odmerkih, je pa odlična informacija za tiste, ki imate okoli uživanja dopolnil več skrbi.

Iz vseh omenjenih razlogov je dopolnilo New Iron moje prvo priporočilo v primeru pomanjkanja železa. Do zdaj sem ga direktno priporočila že več kot 20. strankam, posredno pa ga je po mojem priporočilu kupilo že kar nekaj sledilk na Instagramu in zaenkrat sem o njem dobila izjemne povratne informacije.