“To je najkrajša pot za odpravo bolečih aft…”

Afte so razjede, ki se pojavljajo na notranji strani lic in ustnic, ustnem dnu, mehkem nebu in jeziku. Čeprav so na videz videti kot drobna težava, pa v resnici s seboj prinašajo močno bolečino, ki posamezniku povzroča veliko nevšečnosti… od oteženega prehranjevanja in pitja pa do umivanja zob. Gre za trdožive male “tihotapce”, ki v ustih vztrajajo tudi do 2 tedna.

Ampak na srečo, obstaja povsem naravna rešitev, ki te boleče in trmaste tvorbe odpravi na hiter (in neboleč) način. Več o tem v nadaljevanju, najprej pa bolj natančno spoznajmo, kaj afte sploh so, kako jih prepoznamo in zakaj se pojavljajo.

Kaj sploh so afte?

Afte so površinske razjede na ustni sluznici, ki veljajo za eno najbolj razširjenih bolezni ustne votline. Običajno so bele ali rumene barve, obdane z rdečim robom. Pojavljajo se posamično ali v večjem številu in se lahko v usta prikradejo tudi večkrat na leto.

Ločimo jih glede na njihovo velikost in številčnost:

Kako afte prepoznamo?

Razvoj afte, dan ali dva prej, oznanijo prvi simptomi, kot so ostra bolečina, srbečica in nekoliko pekoč občutek. Ponavadi se najprej pojavi majhna rdeča bunkica, ki se kmalu zatem spremeni v afto.

Kljub temu, da so afte izjemno zoprne nadloge, pa niso nevarne in v večini primerov izginejo v roku 14 dni. Občasno se lahko poleg bolečine, ki otežuje hranjenje, pitje, požiranje in govorjenje, pojavijo tudi vročina, otekle bezgavke in slabo počutje.

Nastanejo lahko kjerkoli na:

Zakaj se afte prikradejo v naša usta?

Točen vzrok za nastanek teh bolečih nadlog še vedno ni poznan. Vemo pa, da ne gre za virusno ali bakterijsko obolenje, kar pomeni, da afte niso nalezljive, zato ni potrebno skrbeti, da bi jih na koga prenesli.

Razlogi za njihov pojav se razlikujejo glede na posameznika in so lahko naslednji:

Domača nega za hitrejše celjenje

Ob izbruhu aft se je dobro izogibati kisli, vroči in pekoči pijači ter hrani (limona, pomarančni sok, ananas, Coca-cola ipd.), saj ta še dodatno draži razjedo in tako povečuje bolečino. Hkrati je pri ščetkanju zob smiselno uporabljati zobno pasto, ki ne vsebuje natrijevega lauril sulfata – penilca, ki draži ustno sluznico in celo povzroča nastanek teh nadležnih tvorb.

* Priporočamo uporabo 100% naravne zobne paste Oraflogo, ki ne vsebuje nobenih sulfatov, alkohola, klorheksidina, parabenov in fluorida.

Za omilitev bolečine in hitrejše celjenje aft lahko pomagajo nekateri preprosti domači pripravki:

Nad afte se torej lahko spravimo na številne načine, dejstvo pa je, da bo vsakemu posamezniku odgovarjal nekoliko drugačen pristop. Ali morda obstaja kakšno univerzalno zdravilo, ki bi te boleče in trmaste tvorbe odpravilo še hitreje in enostavneje? Da, obstaja…

Najkrajša in najbolj učinkovita pot za odpravo aft

Oraflogo Original gel predstavlja učinkovito rešitev za takojšnje blaženje bolečine ter naravno in hitro celjenje aft. Po pričevanjih številnih zadovoljnih uporabnikov, naj bi z redno uporabo gela, afte izginile že v nekaj dneh.

Njegova moč se skriva v njegovi sestavi… vsebuje namreč kombinacijo 10-ih aktivnih in popolnoma naravnih sestavin ter kar 50% več hialuronske kisline, kot ostali podobni izdelki.

Vsako izmed 10 naravnih zelišč je skrbno izbrano in po svoje doprinaša k zdravljenju ustne sluznice, skupaj s hialuronsko kislino pa tvorijo popoln sistem za zdravljenje in odpravljanje bolečih aft (ter drugih ustnih nadlog).

Kako pa je z aftami pri otrocih?

Afte se pojavljajo v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih. Ponavadi vzrok za nastanek tiči predvsem v nošenju ortodontskega aparata, puljenju zob in raznih virusnih okužbah.

Domači pripravki za omilitev bolečine so lahko primerni tudi za otroke, je pa verjetno (zaradi samega okusa) najprej najbolj smiselno poskusiti z aloe vero, brusničnih sokom ter medom in kurkumo. Za hitrejšo in (predvsem) lažjo pomoč pa se priporoča uporaba Oraflogo Junior gela, ki je s svojim prilagojenim okusom narejen posebej za otroke in najstnike.

Kdaj je potrebno obiskati 
zdravnika ?

Afte, kot smo že omenili, kljub vsem neprijetnostim, ki jih prinašajo, niso nevarne. Ponavadi same od sebe izginejo v roku 14 dni oziroma jih lahko z ustrezno “domačo nego” še nekoliko hitreje odpikamo.

Če v 2 tednih ne pride do nobenega izboljšanja ali pa se afte pojavljajo zelo pogosto (več kot trikrat letno) oziroma zraven prinašajo še katere druge sistemske znake (povišana telesna temperatura, slabo počutje), je priporočljivo obiskati zdravnika. Ta bo naredil potrebne preiskave, ki izključujejo bolezni, kot so Crohnova bolezen, celiakija, Bechetov sindrom ali celo rak ustne votline.

Ustnih razjed, kot so ponavljajoče se in dolgotrajne afte, torej ni pametno zanemarjati, saj lahko nakazujejo tudi na nekatere resnejše prikrite bolezni. Seveda pa njihov pojav tudi ni vzrok za paniko, saj v večini primerov ne predstavljajo prav nobene grožnje.