Najbolj pogosti razlogi za artritis

5 razlogov za razvoj artritisa

Artritis je težava in obolenje sklepov, ki vpliva na kakovost življenja vedno več ljudi. Običajno s tem imenom povežemo samo eno vrsto artritisa, a je vzrokov in tipov artritisa ogromno. 

1. Staranje in obraba sklepov

Najbolj pogost in glavni razlog za artritis je pravzaprav popolnoma naraven. S staranjem se hrustanec obrabi in izgubi svojo sposobnost blaženja sklepov. Zaradi tega se poveča trenje in drgnjenje kosti, s čimer se sklepi dodatno obrabijo in tudi poškodujejo.

2. Vnetni procesi

Druga vrsta artritisa je revmatoidni artritis in spada v skupino avtoimunskih stanj. Gre za skupino bolezni, kjer telo napade samo sebe in s tem povzroča dolgotrajne poškodbe. V tem primeru imunski sistem napade tkiva sklepov, kar povzroči vnetje in sčasoma poškoduje sklepne površine. Zaradi tega je pomembno, da ob zgodnjih simptomih artritisa čim prej obiščete zdravnika ter omilite potek bolezni.

3. Genetski faktorji

Artritis je tudi dedna bolezen in se njena verjetnost pri ljudeh z določenimi genetskimi markerji poveča. V tem primeru je najbolje, da za sebe poskrbite preventivno – z veliko gibanja, zdravo prehrano in ostalimi pristopi, ki lahko pomagajo.

4. Prekomerna telesna teža

Prekomerna telesna teža dodatno obremeni vse naše sklepe in lahko pohitri razvoj artritisa. To je še posebej občutno na nosilnih sklepih, kot so kolena, boki in hrbtenica. Hrustanec se hitreje obrabi in s tem se poveča tveganje za razvoj artritisa.

5. Poškodbe Sklepov

Akutne travmatske poškodbe, kot so zlomi ali poškodbe ligamentov, neposredno povečajo tveganje za razvoj artritisa v teh specifičnih sklepih.

Kaj pa prehranski dodatki?

Določene težave z artritisom lahko naslovi samo zdravnik, a si lahko z zdravo prehrano, gibanjem in prehranskimi dodatki pomagate. Lyprinol® vsebuje matrico omega-3 maščobnih kislin, ki pomagajo pri protivnetnih procesih v telesu ter s tem lajšajo težave, ki se pojavijo tudi z artritisom. 

Razlogov za artritis je več in vedno priporočamo, da se ob kakršnihkoli svarilnih znakih pogovorite s svojim zdravnikom, ki vam bo lahko najbolje svetoval.

Če pa samo iščete prehranski dodatek, ki vsebuje bogato matrico omega-3 maščob, pa lahko izberete Lyprinol®, edinstven prehranski dodatek iz novozelandskih zelenoustnih školjk.