Najbolj bogat vir omega 3 maščob

Poznate krilovo olje?

Kot dober vir omega 3 maščob se večinoma navaja ribje olje, manj znano pa je, da je izjemno dober vir teh zdravih maščob tudi krilovo olje. Pridobivajo ga iz drobnega, škampu podobnega planktonskega rakca. Tako kot ribje olje, je tudi krilovo olje bogato z EPA in DHA, dvema vrstama omega 3 maščobnih kislin, ki varujeta srce in možgane.

Ribje in krilovo olje sta odličen vir omega 3 maščob, vendar pa nekatere študije kažejo, da lahko krilovo olje naše telo boljše absorbira v primerjavi z ribjim oljem. V njem so molekule omega 3 maščobnih kislin vezane na fosfolipide, posebne vrste maščob, ki sestavljajo membrane vseh celic v telesu. Raziskave kažejo, da se maščobne kisline EPA in DHA zaradi fosfolipidne strukture bolje vsrkajo in lažje prehajajo v mitohondrije in celično jedro.

V raziskavi so pri udeležencih, ki so uživali krilovo olje, opazili večje koncentracije EPA in DHA v krvi, v primerjavi z udeleženci, ki so uživali ribje olje. Rezultati nakazujejo, da se krilovo olje bolje absorbira od ribjega. Molekule omega 3 maščobnih kislin EPA in DHA v ribjem olju se namreč prenašajo s pomočjo trigliceridov. Ti pa se težje in počasneje razgradijo in zato je absorpcija ribjega olja v primerjavi s krilovim oljem počasnejša in manj učinkovita. Krilovo olje vsebuje tudi pomemben antioksidant, imenovan astaksantin, ki ga v običajnem ribjem olju ne najdemo. Raziksave kažejo, da lahko antioksidativne in protivnetne lastnosti astaksantina prinašajo nekatere koristi za zdravje srca in ožilja. Ena izmed študij je pokazala, da je astaksantin znižal trigliceride in povečal dober holesterol HDL pri ljudeh z rahlo povišanimi lipidi v krvi.

Omega 3 in diabetes

Poleg omenjenih zdravju koristnih lastnosti so ugotovili, da krilovo olje pomaga tudi pri artritisu. Ljudje, ki so jemali 300 mg krilovega olja, so namreč imali manj bolečin zaradi artritisa in po 30 dneh rednega jemanja so njihovi sklepi postali bolj gibljivi. Na splošno omega 3 maščobne kisline povezujemo s kardiovaskularnimi boleznimi in koristnim vplivom na možgane, drži pa tudi, da pomagajo pri ohranjanju vida. Ker se omenjene maščobe v krilovem olje bolje absorbirajo, daje boljše rezultate pri zmanjševanju povišanega krvenga tlaka, zmanjševanju tveganja za nastanek možganske kapi in celo raka.

Znanstveniki ugotavljajo, da omega 3 maščobne kisline zmanjšujejo možnosti za razvoj sladkorne boležni tipa 1. V raziskavi so dokazali, da je pri otrocih, ki uživajo hrano, bogato z omega 3 maščobnimi kislinami, verjetnost, da bodo zboleli, manjša za 55 odstotkov.

Avtor

Tjaša Števanec, mag. inž. preh.