“Kako “preživeti” izraščanje otrokovih prvih zobkov?”

Prvo leto otrokovega življenja zagotovo predstavlja enega bolj razgibanih obdobij. To je čas poln vznemirljivih mejnikov, med katerimi pomembno vlogo igra tudi izraščanje prvih zobkov. Čeprav zobki s seboj prinašajo ogromno veselja, saj otroku omogočajo uživanje trde hrane, pa lahko sam proces njihovega izraščanja zaznamuje huda bolečina… tako za malčka, kot tudi za starše.

Kako “preživeti” izraščanje otrokovih prvih zobkov?

Izraščanje prvih zob je normalen in dolgotrajen proces, ki ga ponavadi spremljajo različni znaki – nekateri dojenčki ponoči ne spijo, ne jedo, so sitni, ves čas bi se crkljali in bili v naročju staršev, lahko pa imajo tudi drisko in celo povišano telesno temperaturo. Res je, da se intenziteta teh simptomov pri otrocih razlikuje, a ne glede na to, zagotovo drži, da to obdobje predstavlja veliko stresa za dojenčka in njegove starše, ki mu – kljub vsemu naporu – velikokrat ne znajo oz. ne morejo pomagati.

V spodnjih vrsticah si bomo pogledali odgovore na nekatera vprašanja, ki si jih starši v tej fazi otrokovega odraščanja najpogosteje postavljajo:

Čas prvih zobkov

Večina dojenčkov dobi svoj prvi zobek okoli 6. meseca starosti, vseeno pa se ta čas za vsakega malčka zelo razlikuje, kar je seveda povsem normalno. Tako se pri nekaterih dojenčkih prvo izraščanje zobka lahko pojavi že pri 3 mesecih, spet pri drugih šele po dopolnjenem 1 letu. Vsak otrok je svoj individuum in ima svoj ritem, zato pri odklonu od povprečja (6 mesecev) ni razloga za skrb.

Prvi zobek se pri dojenčku navadno pojavi okoli 6. meseca starosti

Najprej se ponavadi pojavita spodnja dva sekalca, nato pa še zgornja dva sekalca. Le-tem sledijo še ostali stranski in zadnji zobki. Vseh dvajset mlečnih zob ima otrok nekje do 3. leta starosti.

Največkrat se starši (zaskrbljeno) sprašujejo ali gre ob pojavu – prej omenjenih – simptomov za izraščajoče zobke ali morda kaj drugega, ker jih zmede dejstvo, da se znaki izraščanja zobkov (včasih) pokažejo tudi do dva meseca preden sploh opazijo otrokov prvi zobek.

Prvi znaki po katerih lahko prepoznamo, da se proces izraščanja zobkov začenja, so ponavadi povečano slinjenje, “grizenje” prstov in trših predmetov ter nabrekle dlesni. Poleg tega, pa so, predvsem za starše, ena najpogostejših težav tudi neprespane noči in jok dojenčkov ter včasih driska in vročina.

Kdaj bo bolje?

Dobra novica je, da bolečina popusti, ko se zob prebije skozi dlesen. Čeprav ima otrok morda težave pri izraščanju prvega zoba, pa ni nujno, da jih bo imel tudi pri vseh ostalih. Lahko se naenkrat na površje “prebijajo” tudi trije zobje hkrati in to popolnoma brez težav.

Nekateri dojenčki (in njihovi starši) imajo več sreče in ne bodo deležni nobenih težkih simptomov izraščanja zob, drugi lahko kažejo znake, pa so vseeno zadovoljni, spet tretji bomo občutili večje nelagodje in o tem brez zadržkov obvestili svojo okolico.

Srbeče dlesni pri dojenčku, ko mu rastejo zobje

Največ otrok kaže znake nekje do 7 dni, pri nekaterih pa tako obdobje traja tudi cel mesec ali celo dlje. Ker včasih izrašča več zobkov hkrati, se staršem zdi, da ta proces traja zelo dolgo, a dejstvo je, da zobje pri otroku izraščajo vseskozi od prvega do zadnjega – 20. mlečnega zobka, vse do približno 3. leta starosti.

Kako omilimo bolečino?

Čeprav se ob dojenčku, ki joče in ga očitno nekaj muči, veliko staršev (razumljivo) počuti nemočne, obstaja veliko načinov s katerimi mu lahko pomagamo prebroditi to boleče obdobje:

Grizenje igrač lahko malčku pomaga, ko mu rastejo prvi zobki
Ogromno staršem (in otrokom) je pomagal oraflogo

Eden izmed priporočljivih gelov, po katerem poseže veliko staršev je Oraflogo Pro gel za prve zobke. Le-ta je posebej za malčke razvit pripomoček za lajšanje težav z izraščujočimi zobki, ki bazira na 5 aktivnih naravnih sestavinah, zeliščih in hialuronski kislini:

Oraflogo Pro gel za prve zobke

Vse naštete sestavine s svojim sinergijskim delovanjem uspešno tvorijo prekrivno plast, ki pomiri in ublaži ustno sluznico ter dlesni dojenčka. Gel je prijetnega naravnega okusa banane in nežno ščiti ter neguje dojenčkove dlesni ter mu zagotovi miren spanec.

Ob gelu je priložena tudi mehka silikonska masažna zobna ščetka za masažo dojenčkovih dlesni in lajšanju neprijetnega občutka v njegovih ustih.

Kateri izmed naštetih načinov lajšanja bolečine je najbolj učinkovit, bo na koncu verjetno staršem najbolje “povedal” kar otrok sam. S svojim obnašanjem (spanjem oz. nespanjem, jokom ali zadovoljstvom ipd.) bo pokazal, kaj mu najbolj odgovarja. Dejstvo pa je, da bodo starši v tem obdobju svojega malčka – ne glede na efektivnost raznih pripomočkov – potrebovali precej jeklene živce ter ljubeznive potrpežljivosti.