Bolezni dlesni

Zdravje ustne votline niso samo beli zobje in lep nasmeh, dobro zdravje celotne ustne votline je namreč ključno za splošno zdravje in dobro počutje ter pomaga pri preprečevanju številnih bolezni. Zelo pomembno je, da vzdržujemo zdrava usta, zobe, dlesni in ustno sluznico, zato je uporaba kakovostnih in naravnih izdelkov ključna.

Občutljive, vnete in krvaveče dlesni so zelo pogoste in so prvi znak bolezni v ustih. Iz vnetih dlesni se lahko razvije vnetje obzobnih tkiv oz. parodontalna bolezen, ki je najbolj razširjena kronična bolezen. Do vnetja in razgradnje obzobnih tkiv pride zaradi bakterij na zobeh in dlesni. Bakterije s svojim škodljivim delovanjem povzročijo vnetje dlesni in razpad zobnih tkiv.

 

1. Gingivitis. Prvi znak vnetja dlesni so rdeče in otekle dlesni. Med ščetkanjem in grizenjem dlesni pogosto krvavijo ter sčasoma odstopijo od zoba (nastane obzobni žep). Ta proces lahko ustavimo, vendar je takojšnje ukrepanje izrednega pomena.

2. Zobni žep. Nezdravljeno vnetje dlesni napreduje v naslednjo fazo. Dlesen se vse bolj umika od zoba, nastanejo globoki obzobni žepi. Obloge se spremenijo v zobni kamen, na katerem se nabira zmeraj več bakterij, ki načenjajo dlesen.

3. Parodontoza. Začne se propad obzobnih tkiv. Bakterije se širijo nazdol v zmeraj globji zobni žep in raztapljajo kost. V tej fazi je škoda skoraj nepopravljiva. Zobje se majejo, razmikajo in pričnejo izpadati. Zaradi bakterij je v ustih prisoten slab zadah.