Antinol – je to le še ena “marketinška fora” ali dejansko učinkovita rešitev za težave s sklepi?

Kaj pravijo študije, njegovi uporabniki in veterinarji o tem “novem” prehranskem dodatku, ki naj bi psom pomagal do zdravih sklepov?

V zadnjem času smo priča pravi poplavi prehranskih dodatkov. 

Pojavljajo se kot gobe po dežju in vsak proizvajalec trdi, da je ravno njegov zvarek tisti čudež, ki nam bo spremenil življenje.

Prav tako skoraj vsa farmacevtska podjetja postajajo marketinška podjetja in vlagajo veliko več truda in financ v oglaševanje, kot v razvoj produktov in podporo strankam. 

Zato je popolnoma razumljivo, da smo do človeških prehranskih dodatkov skeptični in je edino pravilno, da dvomimo tudi v učinkovitost dodatkov, ki so namenjeni našim kosmatinčkom.

Eden od takšnih je Antinol, katerega vedno več pasjeljubcev in veterinarjev predstavlja kot rešitev za težave s sklepi pri psih.

Vemo, da je težko ločiti zrno od plevela, zato bomo skozi ta prispevek ugotovili ali Antinol spada med “magične praške, ki povzročijo le placebo efekt”, ali je dejansko vreden svoje cene.

Odgovor bomo iskali iz večih zornih kotov ter se dotaknili sledečih tem:

Torej, začnimo z nekaj besedami o Antinolu, njegovi učinkovini in načinu delovanja.

Kaj Antinol sploh je in kako naj bi deloval?

Antinolovo delovanje temelji predvsem na njegovi učinkovini PCSO-524.

Gre za nepolarni lipidni izvleček iz novozelandske zelenouste školjke (Perna canaliculus), ki je izjemno bogat z nenasičenimi maščobnimi kislinami.

V osnovi – olje iz školjk.

Pomembna opomba tukaj je, da ta učinkovina obstaja veliko dlje, kot Antinol sam. Razvili in izpopolnili so jo namreč z namenom lajšanja bolečin in otekanja pri človeških pacientih z osteoartritisom in sorodnimi revmatskimi obolenji.

Vse se je začelo v 60-ih, ko je NASA za svoje astronavte iskala hrano, ki ne bo le hranljiva, temveč tudi zdravilna in koristna na druge načine.

Zanimale so jih novozelandske zelenouste školjke, saj naj bi ravno one bile razlog za to, da so prvi prebivalci Nove Zelandije imeli zelo nizko pojavnost vnetnih bolezni (osteoartritisa, astme, diabetesa, IBDja…).

Čeprav takrat niso odkrili, kako točno te školjke predelati v uporaben prehranski dodatek, so vseeno odkrili, da imajo popolnoma edinstveno kombinacijo omega-3 maščobnih kislin, ki niso prisotne nikjer drugje v naravi (1).

Zaradi tega so se raziskave intenzivno nadaljevale.

Vse skupaj je trajalo dolgo časa in potrebnih je bilo veliko poskusov. 

Izkazalo se je namreč, da so školjke najbolj učinkovite takoj po žetvi in v čim bolj svežem stanju – vsakič, ko so poskusili olje iz njih estrahirati in pakirati, le-to ni vsebovalo dovolj učinkovine, da bi zadeva imela smisel.

Po veliko preizkusih in poskusih, da to olje kar se da koncentrirajo in stabilizirajo za splošno uporabo, jim je uspelo – v Nemčiji so končno patentirali učinkovino PCSO-524.

Zdaj se PCSO-524 prodaja v več kot 40 državah po vsem svetu v kapsulah z mehkim gelom, kapsuliranih in pakiranih v številnih obratih po vsem svetu, odobrenih z DPP (sistemom zagotavljanja kakovosti Dobre Proizvodne Prakse) .

Na tej poti so nabrali ogromno podatkov in dokazov o delovanju te učinkovine…

Kaj pravijo študije, ki so preučevale Antinol in njegove učinke?

Od leta 1980 so številne klinične študije (2, 3, 4) pokazale, da ima pravilno estrahirano olje iz zelenoustih školjk protivnetno delovanje, ki lahko močno prispeva k zmanjšanju bolečine in izboljšani gibljivosti sklepov pri bolnikih z osteoartritisom (OA).

Glede tega torej ni bilo dvoma, a pomembno je bilo ugotoviti, kako se Antinol primerja z drugimi dodatki in zdravili, ki so na voljo kot terapija za blaženje bolečin in otekanja pri OA in sorodnih težavah s sklepi.

Primerjali so ga predvsem z ribjim oljem ter nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, ki sta pogosti predlagani rešitvi za tovrstne zdravstvene probleme.

Antinol ali ribje olje?

Ker je ribje olje do tedaj kraljevalo kot vodilni prehranski dodatek za te namene, so izvedli kar nekaj primerjalnih študij med njim in Antinolovo učinkovino.

ribje-olje

Skozi le-te so potrdili, da doseganje pozitivnih rezultatov z ribjim oljem, primerljivih z oljem zelenoustih školjk, običajno zahteva velike odmerke (tudi do 20 g) ribjega olja.

V primerjalni študiji (5) so recimo preučevali učinke olja školjk ter ribjega olja na markerje vnetja pri psih z OA. Opazovali so predvsem epitop hondroitin sulfat v serumu (WF6), ki je kazalec razpadanja hrustančnega tkiva.

Rezultati kažejo povečanje WF6 v skupini ribjega olja in zmanjšanje v skupini PCSO-524.

Do 88% psov, ki so jemali PCSO-524 je imelo izboljšane rezultate šepavosti, v nasprotju z 32% psov v skupini ribjega olja.

Vse torej kaže, da je Antinol s svojo učinkovino bolj uspešen pri blaženju vnetja in bolečin ter nudi boljše rezultate dosega v krajšem času.

Najdba nadomestka za ribje olje je seveda kar revolucionarna.

Ko se ga uporablja za takšne terapevtske namene, je namreč zdravniški nadzor nujen, saj veliki odmerki omega-3 maščobnih kislin lahko povečajo tveganje za krvavitev in lahko povzročijo želodčne težave, napenjanje, riganje in drisko.

Za tem pa so se lotili primerjanja Antinola z najpopularnejšo ampak tudi najagresivnejšo terapijo za vnetje v sklepih…

Antinol ali nesteroidna protivnetna zdravila?

Nesteroidnima protivnetna zdravila so še zdaj pogost del terapije psov s težavami s sklepi.

Ta zdravila sicer res delujejo hitro in dobro – v zelo kratkem času ublažijo bolečine in vnetja. So odlična rešitev pri akutnih stanjih, preobremenitvah in v primerih, ko je treba ukrepati čim bolje in čim hitreje.

Problem pa nastane zaradi tega, ker za ta hiter in močan učinek “plačamo” z veliko možnostjo neželenih stranskih učinkov, kot so težave z želodcem in prebavo ter dolgoročno tudi s precejšnjo nevarnostjo za okvare ledvic in jeter.

Če bi torej našli možnost, da psom pomagamo z manj tveganja, bi to bilo odlično, mar ne?

No, rezultati študij so sicer bili vzpodbudni, a ne ravno magični…

Opravili so recimo randomizirano študijo (6), ki je vključevala 31 psov mešancev z rentgensko potrjenim osteoartritisom kolenskega sklepa.

Pse so za štiri tedne zdravljenja razdelili v 2 skupini:

  1. skupina z oljem iz novozelandskih zelenoustih školjk in
  2. Firokoksib (nesteroidno protivnetno zdravilo) ter olje iz novozelandskih zelenoustih školjk.
 

Podatki so pokazali, da sta obe skupini psov imeli enak napredek pri blaženju simptomov OA po štirih tednih.

Antinol pa ni dosegel nobenih izboljšav pri kazalcih akutne bolečine in iritacije, kar pomeni, da pri trenutnem blaženju bolečin ne pomaga in je bolj preudarno izbrati za to namenjeno protibolečinsko zdravilo.

Torej, pri doseganju dolgoročnih učinkov sta si olje ter kombinacija olja s Firokoksibom enaka, četudi Firokoksib (tako kot naša nesteroidna protivnetna zdravila, kakršen je naprimer Rimadyl) “prime” in zakrije bolečine hitreje od olja iz novozelandskih zelenoustih školjk.

Kaj to dejansko pomeni?

V preprostih besedah – ob nastopu simptomov OA in sorodnih težav s sklepi je priporočljivo začeti z obojimi hkrati

Z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili poskrbiš za takojšnje olajšanje in blaženje akutnih bolečin, z Antinolom pa poskrbiš za izboljšanje vnetnih mehanizmov v sklepih.

Ta čas, ko čakaš, da se pokažejo efekti Antinola, psu pomagaš z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, a v roku 4 tednov do nekaj mesecev se potreba po njihovi potrebi dejansko zmanjša, saj ves ta čas v ozadju deluje Antinol in rešuje težavo pri samem izvoru.

Študije si lahko prebereš tukaj https://antinolstudies.com/.

A raziskovalci niso edini strokovnjaki, ki so izrazili svoje mnenje o Antinolu.

Veterinarji, ki so ga imeli priložnost preizkusiti in priporočati svojim pacientom, so dobili ogromno povratnih informacij. 

Kaj pravijo veterinarji, ki so Antinol preizkusili na svojih pacientih?

Veterinarji že dolgo časa poznajo pozitivne učinke, ki jih lahko živalim s težavami v sklepih prinesejo kakovostne in raznolike nenasičene maščobne kisline.

Ravno zato jih je Antinol, ki je v Slovenijo prispel komaj leto dni nazaj, tako navdušil. Seveda pa na samem začetku ni šlo tako zlahka in je trajalo kar nekaj časa, da ga preizkusijo in pri svojih pacientih opazijo njegove učinke.

“Kot prvo, moram reči, da je Antinol po mojem mnenju zelo zelo učinkovit, popolnoma nenevaren, nima nobenih neželenih stranskih učinkov, ima pa neverjeten učinek na lokomocijo živali.

Tudi lastniki psov po določenem času prav ne morejo verjeti, da se situacija tako popravi.

Ob uporabi Antinola pri psih z bolečinami se poraba nesteroidnih protivnetnih zdravil bistveno zmanjša, kar je zelo dobro, saj vsi vemo, da imajo ta zdravila stranske učinke na prebavo in druge sisteme ter jih ni priporočljivo uporabljati pogosto.”

Pravi, da je Antinol tudi odlična preventivna terapija

“Antinol se lahko daje kot preventiva čisto vsem starostnim skupinam živali, saj je veliko lažje preprečiti bolezenska stanja kot jih pozdraviti.”

– Dr. vet. med. Emil Senčar, direktor Veterinarske Bolnice Ptuj

“Moj Nace je bil prvi od mojih 4 psov, ki je preiskusil Antinol in moram priznati, da z veseljem predstavljam ta izdelek, saj vidim rezultate in tako lažje stojim za stvarjo – osebno, kot veterinar in kot strokovni delavec.

Antinolovo delovanje pa je v resnici sila preprosto.

Zavira označevalce vnetja in lahko zaradi tega že v prvih 6 tednih jemanja zmanjša bolečine v sklepih (v nekaterih primerih pa že po samo 14 dneh).

Jaz in moji veterinarski kolegi, ki Antinol predpisujemo svojim pasjim in mačjim pacientom, smo nad njegovimi rezultati navdušeni.

Zaradi Antinola se že kaže zmanjšana potreba po uporabi bolj agresivnih protivnetnih terapij, velikokrat pa se zaradi njega uspemo izogniti operativnim posegom.

Vsi se strinjamo, da se s pomočjo Antinola lahko vaš štirinožni prijatelj spet brezskrbno loteva vsakodnevnih vragolij in vas zvesto spremlja še dolga, vesela leta – brez bolečin, z obnovljeno gibčnostjo in energijo.

In kar je pri vsem skupaj najlepše… s seboj ne prinaša nobenih stranskih učinkov, barvil, konzervansov, škodljivih polnil ali umetnih arom.

Lahko ga brezskrbno uporabljate skupaj z drugimi zdravili, saj nima znanih interakcij z njimi. Po drugi strani pa je resnica žal ta, da se težav s sklepi ne da 100% preprečiti…

…ja, tudi če Antinol začnete dodajati v hrano že od rojstva, bo verjetno v zadnji desetini življenja psu energija zaradi starosti upadla in ga bodo kolki boleli bolj, kot so ga ob rojstvu…

A dejstvo je, da Antinol zaradi svoje edinstvene sestave na sklepe deluje protivnetno in na ta način psom pomaga olajšati bolečine ter blažiti znake osteoartritisa.

To je dokazala tudi študija, v kateri je samo po 4 tednih hranjenja s to patentirano učinkovino iz zelenoustih školjk, več kot 90% psov z osteoartritisom kolka, rame ali kolena pokazalo izboljšanje mobilnosti.

Ta 90% uspešnost je seveda na koncu dneva fenomenalna, še posebej ob dejstvu, da so marsikateri lastniki psov pred jemanjem za vedno ‘vrgli puško v koruzo’. ”

– Dr. vet. med. Iris Selan, direktorica veterinarske klinike Tristokosmatih

“Opravljam delo kiropraktičarke in imam vsak dan paciente, ki so na rehabilitaciji po operacijah, poškodbah, padcih, pse, ki hodijo na redne mesečne obiske za vzdrževanje funkcij in odsotnost bolečin. Njihove težave nastanejo zaradi padca, udarca, prometnih nesreč, prirojenih težav, displazij, prirojenih sprememb na vretencih, spondiloze – to je pri določenih pasmah bolj pravilo kot izjema.

Na trgu je kar veliko produktov, ki se obnesejo pri teh težavah. A Antinol prinese rezultate hitreje od drugih. Nisem verjela kar tako – dobila sem vzorce in jih podelila med svoje paciente. Pa poskusimo, sem si rekla.

Zdela se mi je idealna priložnost, saj pogosto obravnavam živali s težavami, pri katerih bi naj Antinol najbolj pomagal.

Po poskusnem obdobju Antinol priporočam, saj lastniki psov poročajo o njihovi boljši gibljivosti in lahkotnejšem koraku. Morda je zmotno prepričanje mnogih predvsem to, da sami ne morejo bistveno vplivati na potek bolezni, ki se dogaja njihovem psu – polovica razvoja bolezni je v njihovih rokah, potreben pa je dober nasvet, kako se z njo spoprijeti. Antinol se mi zdi vreden svoje cene.”

– dr. vet.med. Mihaela Bizjak iz klinike Prima Veterina

No, ne glede na dokaze iz raziskav in stališča veterinarske stroke, pa na koncu seveda najbolj šteje mnenje tistih, ki Antinol uporabljajo in se nanj naslanjajo zato, da njihovega kužka odreši bolečin.

Prav zaradi tega smo se obrnili tudi nanje…

Kaj pravijo pasji lastniki, ki so pri svojih kužkih preizkusili Antinol?

Odkar je Antinol prišel na slovenski trg in so se pasjeljubci opogumili ter odločili za njegov preizkus, pogosto poročajo o pozitivnih učinkih in izkušnjah.

Največje in najbolj očitne učinke opažajo tisti, ki so Antinol začeli kužkom dodajati zaradi že obstoječih težav, najpogosteje osteoartritisa.

“Moja Ria ima artritis. Stara je 7 let. Zelo težko je vstajala in šepala, kar se ji je poznalo tudi na počutju. Včasih je bila ves čas zelo energična, in ji ni zmanjkalo energije. Sedaj, po enem mesecu jemanja Antinola, je moja psička spet nazaj. Še vedno občasno malo šepa, ampak je velika razlika od prej in zopet ima ogromno energije.

Vesela sem, ker ji naravna zdravila tako pomagajo.

– Nina

“Sem lastnica Shar pei psičke po imenu Rena, ki je stara 9 let. Pri 6. letih so ji odkrili artritis, naenkrat ni mogla več vstati, cvilila je od bolečin in pogosto imela tudi vročino. Odkar sem ji kupila Antinol tablete in jih jemlje zdaj 1. leto, je čisto drugačna šarpejka. Lažje hodi, je živahna in nikoli več ne menjam teh tablet za nič drugega. Hvala, ker ste naredili to zdravilo, res je čarobno. Moja shar pejka je zdaj vesela in brez bolečin.”

– Sabina

“Naš Kimmy je star 8 let. Je tibetanski španjel, navihan, da je kaj. Letos je začel šepati na levo tačko in smo mislili, da si je poškodoval blazinice, ampak ni bilo to. Šli smo k veterinarju na pregled z rentgenom in ugotovili, da mu je padel kolk iz sklepa in da ima na desni tački začetek artritisa.

Dobil je zdravilo proti bolečinam ki ga je prejemal 10 dni, nato smo z jemanjem prenehali. Zaenkrat je bil ok, potem pa mi je ena oseba povedala za Antinol, da je super zadeva za kužka nasploh. Bili smo malo v dilemi, če to zares kaj pomaga, a sva se ga s partnerico odločila naročiti in nama ni žal.

Kimmy se počuti fajn, živahen je še bolj kot prej, razigran, hiperaktiven in tudi z veseljem poje tabletko – brez problema. Zdi se mi super zadeva in sigurno jo bomo še naročili, ko nam je zmanjka. Kimmy se vam zahvaljuje… hov!”

– Jože

O pozitivnih učinkih pa poročajo tudi lastniki kužkov, ki imajo druge težave z vnetji in sklepi:

“Naša psička – ko je prišla k nam – je bila živahna, rada je hodila, tekala, tudi skakala čez “agility” ovire. Po neki nezgodi 3 leta nazaj, ki je bila sicer naša napaka, je začela na eno nogo šepati in nismo vedeli, kaj naj, vsi smo bili že na koncu z živci.

Peljali smo jo na terapije, za določen čas je bilo vredu, potem spet šepanje. Vsi smo bili potrti in jezni sami nase, saj nismo vedeli, kako za vraga naj ji pomagamo.

Potem sem na spletu zasledila Antinol. Brala sem, da vsem pomaga in kako ga vsi hvalijo. In sem si rekla, da nič… bomo videli, če je res tako dober kot vsi pravijo. Naročim Antinol, pride.

Ga začne jemati in stanje se resnično izboljša. Nisem si mislila, da lahko taka stvar tako pomaga.

Pred Antinolom smo jemali neke druge vitamine, a je po njih bilo stanje isto – kot da jih ne bi bilo. A po 14-ih dneh jemanja Antinola se je stanje izboljšalo. Nič več šepanja, ne bolečin. Končno je postala tudi bolj vesela psička in se mi zdi, da prav polna življenja.

Tako, da gre zahvala vam in vašemu noremu Antinolu, ker kaj naj rečem… KAPO DOL. Brez vas naša ljubica ne bi mogla več hoditi na sprehode, mogoče niti ne več na nogo stopiti.”

– Nataša

“Moja psička Shiva je začela zelo šepati na desno tačko in seveda sva šli takoj k veterinarju in seveda k ortopedu. Naredili so ji rtg in naj bi imela displazijo obeh sprednjih komolcev. Ker se seveda s to diagnozo pri psički, ki je stara leto in pol, nisem hotela takoj sprijazniti, sem šla še po drugo mnenje.

Tam smo seveda spet opravili rtg obeh tačk in evo, šok… Tadrugi ortoped je rekel, da ne vidi nobene displazije, da se pa res vidi neko manjše vnetje v sklepu, za katerega pa domneva, da je nastalo zaradi prebolele borelioze.

Dobili sva protibolečinske tablete, nekaj za sklepe (glukozamin) in informacijo, da Shivino stanje ni za operacijo. Na protibolečinskih tabletah je bila seveda vredu, razen kadar je res veliko tekla, tedaj je malo pošepala, ampak je bila potem ok.

In seveda se vržem v raziskavo, kaj bi ji lahko še pomagalo pri takih vnetjih in potem najdem Antinol. Rečem si, zakaj pa ne, in poskusimo.

Po udarnih 14-ih dneh je bila Shiva čisto vredu, dala sem ji tudi stran protibolečinske tablete in sedaj jih sploh ne potrebuje več. Res sem zelo vesela, da ji lahko pomagam na “naraven” način. Definitivno pa bom priporočala vsem, da tudi oni poskusijo z Antinolom.”

– Tina

“Sem ponosna lastnica 6,5 let starega psa pasme rottweiler z imenom Lord. Do svojega 2. leta je bil pes zelo aktiven, veliko smo ga sprehajali – tudi po 4x dnevno. Pred 2,5 letoma pa se je naša sreča sprevrgla v veliko žalost, ko smo opazili, da Lord vse pogosteje šepa.

Po pregledu pri veterinarju smo ugotovili, da ima Lord strgano križno vez na zadnji desni tački, zato smo se dogovorili za operacijo. In ker je Lord velik, težek in močan pes, ni bilo druge možnosti, kot da mu prerežejo kost, vstavijo distančnik in ga zašijejo.

In vse je bilo v najlepšem redu, dokler se ni po enem letu naše veselje končalo, ko se je Lordu strgala še vez na levi tački. Spet je sledila neizbežna operacija in naporno okrevanje, ampak nam je uspelo.

No, vsaj tako smo mislili do letošnjega avgusta, ko sva zjutraj šla z Lordom na sprehod, ampak je zadnjo taco vztrajno držal v zrak in hodil po preostalih treh. Hja, nimamo kaj, ponovno k veterinarju v strahu, kaj bodo tokrat pokazale slike.

Kolki in tace so bili sicer v najlepšem redu, je bilo pa očitno, da se mu je malo zamaknila hrbtenica. In ko mi je veterinar v tistem trenutku ponudil kapsule Antinol, sem si iskreno rečeno mislila, da nimam kaj izgubiti.

No, po dveh mesecih jemanja Antinola moj rottweiler hodi kot maneken, brez težav se uleže in vstane, kar mu pred jemanjem kapsul ni šlo ravno najbolj zlahka od rok. Takoj, ko mi je zaloga kapsul pošla, sem stopila v kontakt z zastopniki, ki so mi pojasnili vse “od a do ž” o kapsulah, in kupila sem novo zalogo.

Lordu trenutno Antinola ne dajem, ker hodi tako, kot da ni nikoli imel problemov s tačkami. Je pa dobro vedeti, kam se po potrebi lahko obrnem.

Zato se iskreno zahvaljujem kompletni ekipi Antinola za fantastičen izdelek, ki je vreden vsakega centa in upam, da jih ostali pasji gospodarji odkrijejo še pravočasno.”

– Petra 

Ko potegnemo črto…

Je torej Antinol le še en “magičen prašek”, ki izrablja dobre namene ter vest predanih pasjeljubcev, zato da neki strici iz ozadja kujejo bajne posle ter ogromne zaslužke?

Kot kaže, temu ni tako.

Ne le, da Antinol podpirajo številne študije ter raziskave, ampak ga zagovarjajo tudi veterinarji in drugi pasji strokovnjaki.

Prav tako od uporabnikov prihajajo večinoma pozitivne povratne informacije ter celo navdihujoče zgodbe, ki – čeprav mejijo na magične in čudežne – niso nič drugega kot jasen pokazatelj, da Antinol dejansko lahko bistveno izboljša zdravstveno stanje psa ter mu pomaga do brezskrbnega gibanja in boljše življenjske kakovosti, ne glede na njegova leta.

Vredno omembe pa je, da vseeno zahteva čas in dosledno jemanje, da pokaže svoje prave in največje učinke. To pomeni nekaj potrpežljivosti s strani lastnikov psov, ter v primeru zahtevnejših bolezenskih stanj tudi morebitno začetno podporo z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili.

Prav tako Antinol NI zdravilo – za želene učinke ga mora pes jemati dolgoročno in redno, sicer se njegove težave vrnejo.

Podjetje za Antinolom je pa poskrbelo za še nekaj zelo pomembnega. Ker razumejo, kako težko je zaupati novem prehranskem dodatku so se odločili ustvariti poseben Antinol Začetni Paket, v sklopu katerega lahko te kapsule preizkusiš popolnoma brez tveganja.

Več o Antinol in tem, kako lahko prideš do začetnega paketa odkriješ tukaj.