3 razlogi za mravljince v rokah

Mravljinci v rokah in nogah so pogost pojav. Velikokrat to ljudi požene v paniko, a niso nujno razlog za preplah. Ta občutek se pogosto opiše kot “plazenje mravelj” ali “ščemenje” in se lahko pojavi iz različnih razlogov. Čeprav mravljinci pogosto niso razlog za preplah, se ob nenavadnih simptomih posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, ki vam bo lahko najbolje svetoval.

Kaj povzroča mravljince?

Mravljinci so običajno posledica pritiska na živce ali zmanjšanega pretoka krvi v določenem delu telesa. Ko se ta pritisk sprosti, občutek običajno hitro izgine. Vendar pa so lahko v nekaterih primerih mravljinci indikator resnejših zdravstvenih težav.

1. Pritisk na živce

Najpogostejši vzrok za mravljince v rokah in nogah je pritisk na živcih. To se lahko zgodi, če dlje časa sedite ali ležite v istem položaju. Na primer, roka ali noga vam lahko “zaspita” med spanjem ali sedenjem v neudobnem položaju. Ta občutek hitro izzveni in ne predstavlja nikakršne nevarnosti za vas.

2. Pomanjkanje vitamina B12

Bolj redek razlog je hudo pomanjkanje vitamina B12, saj igra ta vitamin ključno vlogo pri delovanju živčnega sistema. Pomanjkanje B12 lahko vodi do živčnih poškodb, ki povzročajo mravljince v rokah in nogah.

3. Zdravstvena stanja

Nekatera zdravstvena stanja, kot so diabetes, multipla skleroza, in periferna nevropatija  lahko povzročijo mravljince. V teh primerih so mravljinci dolgotrajni in blaženje simptomov zahteva zdravniško obravnavo. 

Zaključek

Mravljinci v rokah in nogah so običajno neškodljivi in začasni, vendar lahko v nekaterih primerih kažejo na resnejše zdravstvene težave. Če razumete simptome, vzroke in okoliščine, lahko ukrepate pravočasno in zavarujete svoje telo.